AUTONOMIE
Mag jij boos zijn, of vind je dat dat eigenlijk niet hoort? De emotie boosheid is niet het gemakkelijkste gevoel. Je kunt bang zijn om boos te worden, uit angst om iemand kwijt te raken, waardoor je passief reageert. Maar je kunt ook in het andere uiterste vervallen en bij het minste of geringste als een Ivan de Verschrikkelijke je agressie botvieren.
Dit heeft ook te maken met grenzen. Wat doe jij als iemand over jouw grenzen heen gaat, of je ziet dat bij een ander gebeuren? Zeg je daar iets van, of laat je het gaan?
Omgaan met boosheid en grenzen aangeven is bepalend voor hoe autonoom jij in het leven staat. Autonomie staat voor het leven leven volgens jouw eigen waarden, ongeacht wat een ander daarvan vindt. Het is je eigen koers varen volgens wat jij belangrijk vindt in het leven, volgens jouw normen en waarden. En dan is het belangrijk dat je op een goede manier met weerstand om kunt gaan en je eigen grenzen kunt aangeven. Denk bijvoorbeeld aan hoe Nelson Mandela, Mahatma Gandhi of Martin Luther King hier vorm aan gaven.
In een van de volgende updates ga ik verder in op de factoren die invloed hebben op het jezelf autonoom voelen op de werkvloer.
Autonomie is, naast Competentie en Verbondenheid een van de drie basisbehoeften, die – als we die behoeften goed kunnen vervullen – ons een vitaal leven geven.